onsdag 16 mars 2011

Plommonträds tunika

Jag har gett tunikan namnet efter garnets färg. Garnet jag stickat tunikan av är Novitas Puro och färgen luumupuu, vilket på svenska betyder plommonträd. Jag har aldrig varit värst fötjust i färgen lila, men när jag såg den här tröjan i Novitas höst 2010 stickad i dethär garnet, visste jag att jag ville ha en just sådan tröja. Jag trotsade all kritik jag läste på nätet gällande garnets kvalitet och köpte 12 nystan.


Jag valde att sticka tröjan i storlek L vilket innebar att lägga upp 80 maskor och sedan sticka enligt rutmönstret. Mönstret var passligt underhållande, men ändå möjligt att komma ihåg utan att man hela tiden behövde kolla i tidningen.


Jag tyckte om ytmönstret från första början, men garnets färg väckte "stora" känslor under arbetets gång. Emellanåt älskade jag färgerna och emellanåt hatade jag dem. Garnet i sig själv var det inget fel på att sticka, men det kommer säkert att noppa sig i användning.


Efter att jag stickat både fram- och bakstycket blockade jag styckena enligt direktionerna i mönstret. Bitarna blev betydligt bredare av blockningen och jag var rädd att tunikan skulle missta sin form. På bilden ovan ser man ganska bra att jag lyckats kordinera färgerna rätt så bra. Jag är inte värst förtjust i färger som inte växlar regelbundet så jag försökte lite se efter vid varje byte av nystan att färgerna skulle fortsätta på samma sätt.


När fram- och bakstycket torkat sydde jag ihop axelsömmarna och sedan plockade jag upp maskorna vid sidorna. Jag förstod inte riktigt mönstret på den här punkten så jag gjorde så att jag plockade upp 3 maskor i slutet av varje varv tills alla maskor längs sidan var upplockade. Jag orkade inte räkna maskorna för att se om de stämde med det som mönstret angav, men jag tycker det blev bra såhär.


Till sist plockade jag upp maskorna för polokragen och ribben i nedre kanten. När allt var stickat var det dags att sy fast sidosömmarna och fästa alla trådar.


Jag brukar aldrig vara riktigt nöjd med de tröjor jag stickar, men den här gången överraskade jag mig själv och jag tycker verkligen om slutresultatet. Tröjan är skön, varm och jag tycker den till och med sitter rätt bra. Hoppas den också kommer att hålla i användning.


Projektinfo:
Mönster: Novita hösten 2010, mönster nr. 35.
Garn: Novitas Puro i färgen luumupuu (plommonträd), åtgång ca. 482 gram, dvs. 10 nystan
Stickor: 6 mm + rundstickor 5,5 mm (80 cm och 40 cm) och 6 mm (40 cm)
Garnkostnader: 34,90 euro

2 kommentarer:

  1. Fin tunika, jag blev själv förtjust i möstret och garnet och har även köpt samma garnmängd och färg, få se när de blir något av dem. p.s. häng ut tunikan och vädras emmellanåt, tvätta den så lite som möjligt och såklart handtvätt. Jag har stickat en tunika för snart 1½ år sen och använt den ofta, men tvättat den mycket lite, har nog blivit noppig med åren, men är ännu helt användningbar :)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen! Trevligt att höra att någon har positiva upplevelser av garnet, eftersom det mesta man läser är ju negativt. Jag tyckte själv att det var trevligt att sticka garnet och kan bra tänka mig att köpa det i fortsättningen också (bara min köpstrejk tar slut).

    SvaraRadera