måndag 24 oktober 2011

Coriolis

I den finska televisionen har det redan en längre tid visats repriser av den amerikanske tv-showen Knitty Gritty. Programledaren Vicky Howell bjuder in olika gäster och så demonstrerar de olika tekniker och stickar tillsammans olika projekt. Programmet är så amerikanskt det kan bli och garnvalen är emellanåt så chockerande att man ifrågasätter deras smak, men om man lyckas att förbise det fula, så erbjuder showen en massa bra information och en del av projekten är verkligen intressanta och slutresultatet kan bli riktigt snyggt med andra garnval. Programmet har lagts ner och således kan en del av mönstren vara svåra att få tag på, men de flesta finns kvar nånstans i cybervärlden. Programmet går på kanalen Liv och man kan följa med det också på nätet här.

Det första projektet jag någonsin stickat utgående från Knitty Gritty är dessa Coriolis sockor som Cat Bordhi designat. Sockorna har en helt ny approach på "sockarkitektur" och det var det som intresserade mig allra mest. Sockorna stickas från tån uppåt och det hela börjar med att lägga upp 11 maskor och sedan sticka räta maskor tills stycket är kvadratformat.


Sockorna stickas med dubbelt tunt sockgarn och med två rundstickor. När kvadraten är klar plockar man upp 11 maskor på alla kanter så att varje rundsticka har sammanlagt 22 maskor. Sedan är det bara att sticka slätstickning tills man vill börja öka maskorna för hälen.


Maskorna ökas genom den sk. coriolis-effekten. I showen berättar Cat Bordhi att coriolis är något slags väderfenomen och sockorna har fått sitt namn efter det. På bilden nedan ser ni början av coriolis-ökningarna. Man fortsätter ökningarna tills man har 66 maskor och då är det dags för hälen.


Efter hälen fortsätter man sticka med 45 maskor och coriolis-randen fortsätter att klättra runt skaftet. Sockan avslutas med 5 varv pärlstickning och avmaskningen sker med 4-dubbelt garn.


Den andra sockan stickas sedan lika, men coriolis-randen är spegelvänd.


Projektinfo:
Mönster: Coriolis av Cat Bordhi, kan hittas gratis på nätet här på Vicky Howells blogg.
Garn: "Sirmione" som jag köpt från Lidl, åtgång nästan exakt 100 gram (2 nystan)
Stickor: 2 st. 60 cm långa rundstickor i storlek 4 mm
Materialkostnader: ca. 3,50 euro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar