tisdag 20 september 2011

Bort med resterna

Ett steg i att minska på ens egna garnlager är att använda upp de rester som man sparat. Alla fanatiska stickare vet att det nästan alltid blir kvar rester efter olika projekt och att dessa restgarn emellanåt kan kännas som en pina, eftersom de kanske inte riktigt vill räcka till något vettigt, men ändå vill man inte heller slänga bort dem. Jag blir allra mest stressad av udda garnrester, eftersom de inte riktigt passar in med de andra resterna. Ett sådant fall var resterna av teetee:s Cacao-garn. Jag hade 46 gram kvar av garnet efter att jag stickat en kofta av det här i början av året. Garnet i sig är okej, fast jag inte var så nöjd med koftan. Jag visste att det skulle passa bra till en halsduk, men mängden var problemet, eftersom jag inte skulle få en tillräckligt lång halsduk av 46 gram.

Jag löste dilemmat så här:


Mönstret hittade jag i Moda 5/2010. Jag stickade först knapplisten för att sedan kunna sticka upp garnet till sista metern. Enligt mönstret skulle man sticka med dubbelt garn med stickor i storlek 5. Eftersom jag hade nystat garnet till en boll, kändes det jobbigt att sticka dubbelt, så jag valde att sticka med enkelt garn och stickor i storlek 3,25 mm. Jag lade upp 10 maskor istället för mönstrets 8 maskor.


Efter knapplisten lade jag upp ca. 100 maskor på en runsticka i storlek 6 mm. Mönstret hade 120 maskor på en 5 mm tjock rundsticka. Sedan stickade jag på tills garnet tog slut. Jag blockade stycket så det skulle bli lite längre och sedan sydde jag fast knappen och där var det. Enkelt, snabbt och jag är nöjd med slutresultatet och garnlagret minskade igen lite.

Projektinfo:
Mönster: Moda 5/2010
Garn: teetee Cacao, åtgång 46 gram
Stickor: 6 mm rundsticka och 3,25 mm strumpstickor
Annat: en knapp till knapplisten

1 kommentar:

  1. de e alltid bra att bli av med lite rastgarn, de finns de nog av hemma hos mig. Liten överransking till dig i min blogg. välkommen!

    SvaraRadera