måndag 7 februari 2011

Sammaleiset

Jag lever helt klart i hoppet att vintern ännu inte är förbi eftersom jag stickar en massa vinteraccessoarer. Jag hittade på nättidningen Ullas sida ett härligt mönster för vantar i dubbel alpakka och jag grävde fram från mitt garnlager vit Drops alpakka. Mönstret var jätte bra skrivet och slutresultatet blev jag mer än nöjd med. Det enda jag kanske skulle ändra på är att börja vantarna istället med Judy's magic cast on, men det kan jag ju bra göra nästa gång jag stickar vantar enligt detta mönster.

Jag älskar mönster som lär mig något nytt och som ger mig ahaa-upplevelser under arbetets gång. Detta mönster bjöd på både och eftersom jag aldrig tidigare stickat vantar från toppen neråt och jag aldrig tidigare provat på att göra tumkilen på det sättet som mönstret beskrev, så lärde jag mig massor. Vantarna gick dessutom snabbt att sticka med 3,5 mm strumpstickor och garnet var härligt, trots att det är lite luddigt.


Tumkilen skapades med att lägga upp nya maskor med ett garn av annan färg och sedan stickade man in maskorna i själva arbetet. Roligt och lätt. Sedan när själva tummen stickades sprättade man det extra garnet och så plockade man upp maskorna. Det som jag är mest fascinerad över är att trots att tumkilen och själva tummen är stickade från olika håll så kan man inte se i arbetet var tummen egentligen börjar.


Ytmönstret var lätt att komma ihåg, men det var ändå tillräckligt intressant. I början funderade jag nog om jag kommer att tycka om mönstret, men nu när vantarna är färdiga är jag stormförtjust. Jag brukar normalt sticka ganska jämt, men av någon orsak blev min handstil ojämn. Jag tror dock att om jag skulle blocka vantarna så skulle slutresultatet bli bättre, men eftersom vantarna kommer i eget bruk har jag inte tålamod att blocka dem för jag vill få dem i användning så fort som möjligt.


Förutom att mönstret lärde mig ett nytt sätt att börja vantar med och en ny sorts tumkil, så lärde den mig också ett nytt sätt att avsluta maskorna. Jag kommer säkert att ha nytta av denna kunskap t.ex. då jag stickar sockor från tårna eftersom jag alltid har lite trubbel med att avluta maskorna tillräckligt löst.


Projektinfo:
Mönster: Sammaleiset - av Nna i Ulla 01/09
Garn: Drops Alpakka, åtgång 80 gram
Stickor: 3,5 mm strumpstickor
Materialkostnader: ca. 6,40 euro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar