onsdag 13 juli 2011

Vihervaara

Jag blev stormförälskad i denna munkjacka direkt när jag såg den i Ravelry. Tyvärr fanns det flera hinder i vägen. För det första hade mönstret ursprungligen varit gratis, men sedan hade Vogue Knitting köpt rättigheterna till mönstret av Tikru och det var omöjligt att få tag på mönstret. Sedan när mönstret kom till salu (man kan alltså köpa det enskilt på Vogues hemsida) insåg jag att jag inte har tillräckligt av Novitas mambo garn i mitt garnförråd och dessutom ville jag inte köpa ett kilo garn till. Jag hade alltså 7 nystan från förut, men Novitas Mambo tillverkas ju inte mera, så jag tänkte att det var omöjligt att få tag på 3 nystan till. Men rätt som det var hittade jag garnet i Menitas Outlet i Sököviken. Jag började ivrigt sticka munkjackan, trots att jag var rädd för alla kommentarer om att mönstret är helt omöjligt att förstå...


När jag kommit så långt som på bilden ovan, dvs. stickat kroppsdelen och ärmarna (allt stickas med rundsticka) hade jag inte ännu stött på ett enda problem. Flätmönstret var kanske mera komplicerat än jag är van med, men efter ett tag var inte det heller något större problem. Vid axelpartiet var mönstret lite oklart, eller rättare sagt tolkningsbart, men jag klarade mig hyfsat igenom den delen också. Så här efteråt skulle jag dock ha stickat en ögla till på axelpartiet (trots att mönstret sade att man skulle sluta sticka flätstickning).


Halsöppningen var jag också lite osäker med. Mönstret var ribbstickning, men jag funderade först på om jag skulle ändra det till något annat. Tillslut höll jag mig ändå till mönstret. Det enda stora problemet i mönstret var de allra sista raderna av huvan. Dem ville jag inte att få att gå ihop hur jag än vride och vände på saken. I Ravelry fanns även flera diskussioner om ämnet och tillslut följde jag instruktionerna av en medstickare. I den ursprungliga Vihervaara-munkjackan finns det knappar, men jag valde ett lite annat och mera dekorativt sätt.


Är inte mönstret urtufft? Jag älskar min nya munkjacka och den sitter verkligen bra på en. Jag tror att jag t.o.m. kommer att våga mig ut bland folk i höst med den här.


Projektinfo:
Mönster: Vihervaara - Mari Muinonen (tikru)
Garn: Novita Mambo, åtgång 900 gram
Stickor: rundsticka 6,5 mm (80 cm och 40 cm)
Annat: hakar istället för knappar i halsöppningen


2 kommentarer:

  1. love love it!, har alltid tyckt om denna munkjacka, men har inte idas köpa möstret,kanske jag måste ta en funderare på vad för garn jag kan göra det av, eller var de nyligen du var till Menita Outlet och hittade Mambo garnet? Finns de en chans att de finns av det ännu?

    SvaraRadera
  2. Jag var i Menita Outlet i maj tror jag, så rätt nyligen alltså. Men om jag minns rätt så fanns det inte så många färgalternativ av Mambo. Men jag undrar om man kunde använda Novitas nya Kelo garn istället? Det verkar enligt produktbeskrivningen ganska lika med Mambo och jag tycker många spekulerat om att det är samma garn (procenterna mellan ull och akryl är dock olika). Munkjackan går säkert att sticka av vilket garn som helst som matchar i masktätheten.

    Jag tyckte själv om Vihervaara-mönstret och jag tyckte det var prisvärt. Det enda minuset i mönstret var de sista raderna i huvan som var helt oförståeliga. Roligt om du blev inspirerad. Jag brukar nog följa med din blogg och se vad du pysslar med och kanske jag en dag får se din version av Vihervaara. :)

    SvaraRadera