måndag 20 juni 2011

Hama-pärlor

För en tid sedan bläddrade jag i en Taito-tidning i affären och där var en artikel om att sticka med hama-pärlor. Jag tyckte idén var intressant, men tidningen kändes väldigt dyr och jag lämnade den i butiken. Sedan snurrade dessa hama-pärlor i mina tankar tills jag fick en känsla av att jag måste köpa tidningen och prova på det hela. När jag sedan gick till tidningsavdelningen för att köpa mitt eget exemplar hade redan ett nytt nummer kommit ut och jag fick aldrig tag på tidningen. Men dessa hamapärlor snurrade fortfarande i mina tankar och jag hade ju lite tjuvläst i affären, så jag hade en liten aning om hur det hela funkade.

Jag köpte hama-pärlor och sökte fram lite tennessee-rester och sedan började jag improvisera så att jag skulle få ett tygstycke som skulle passa till låset.


Jag plockade med hama-pärlorna efter hand med en virknål och stickade in dem i stycket.


När stycket var tillräckligt långt avrundade jag och sedan lade jag det hela i blöt och blockade sedan alltihopa för att det sedan skulle vara lättare att stryka.


När jag struckit pärlorna och sytt ihop sömmarna blev det en liten necessär.

Projektinfo:
Mönster: inspiration från Taito-tidningen
Garn: Novita Tennessee, åtgång 23 gram
Stickor: 3,5 mm och en virknål i storlek 2 mm
Annat: Hama-pärlor och låset från en hobbyaffär

2 kommentarer:

 1. Nu blev jag nyfiken på detta, har 1 stor ask full av hama pärlor som ja inte vet vad jag skall göra med. Var detta lätt att göra?Gjorde du som om du skulle ha gjort pärlstickning,jag har missat hela taito tidningen.Hoppas jag kan använda mina hama pärlor efter detta.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt om du blev inspirerad! :) Det var nog jätte lätt att sticka med hama-pärlor, men det var rätt långsamt.

  Jag gjorde så att jag plockade med pärlorna efter hand, så att jag satt pärlan på en virknål (min var 2 mm, storleken är inte så viktig, men virknålen måste rymmas igenom pärlan). Sedan stickade jag räta maskor fram till den maskan var jag ville ha pärlan. Man plockar sedan upp den första ostickade maskan på stickan med virknålen och drar maskan igenom hamapärlan och sedan sätter man maskan tillbaka på stickan och stickar en vanlig rätmaska i samma maskan vart man just satt pärlan.

  Det är lite knepigt de första gångerna och man får lite hjälpa till med fingrarna, men det funkar och resultatet blir bra. Jag lämnade tre räta maskor emellan pärlorna, men man kan säkert ha dem tätare också. Beroende på vad du tänker sticka, så kan det vara bra att lämna några maskor i kanterna utan pärlor för att det skall vara lätt att sy sömmarna.

  När arbetet är klart är det bara att stryka, men kom ihåg att ha bakplåtspapper på båda sidorna av arbetet då du stryker. Sedan kan man ju själv välja hur mycket man vill att pärlorna smälter.

  Om du inte orkar "påta" med virknålen, så går det säkert också att trä på pärlorna innan man börjar sticka och sticka som man vanligtvis stickar med pärlor. Hoppas du fick ut något av mina förklaringar :) Jag hjälper gärna om det ännu är något du undrar över!

  SvaraRadera